Avrupa Birliği (AB), ABD'nin yapay zeka için kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatını bazı Birlik ülkeleri için de kısıtlayan kararına tepki gösterdi.

Brüksel

AB Komisyonunun Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen ve AB Komisyonu Ticaret ve Ekonomik Güvenlikten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, ABD yönetiminin yapay zeka için kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatını sıkılaştırılmaya yönelik yeni düzenlemesi hakkında ortak açıklama yayımladı.

Açıklamada, "ABD'nin bazı AB üyesi ülkelere ve şirketlerine gelişmiş yapay zeka çipi ihracatına erişimi kısıtlayan önlemlerinden endişeliyiz." ifadesi kullanıldı.

AB'nin herhangi bir sınırlama olmaksızın gelişmiş yapay zeka çipleri satın almasının ekonomik ve güvenlik açılarından ABD'nin çıkarına olduğu belirtilen açıklamada, AB'nin ABD ile özellikle güvenlik alanında yakın işbirliği yaptığı anımsatıldı.

Açıklamada, AB ülkelerinin ABD için bir güvenlik riski olmadığı ve ekonomik fırsatlar sunduğu bildirildi.

AB tarafının endişelerini mevcut ABD yönetimiyle paylaştığı kaydedilen açıklamada, bu konuda yeni ABD yönetimiyle yapıcı bir şekilde iletişim kurulmaya çalışılacağı, yapay zeka teknolojisi ve süper bilgisayarlar konusunda güvenli bir transatlantik tedarik zinciri kurulabileceği belirtildi.

ABD, dün yapay zeka çiplerinin ihracatına ilişkin yeni düzenleme duyurmuştu.

Bu kapsamda Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, İspanya, İsveç, Tayvan ve Birleşik Krallık olmak üzere 18 müttefik ve ortak ülkeye yönelik çip satışlarına herhangi bir kısıtlama uygulanmayacağı, diğer ülkelere ise sınırlandırma getirileceği açıklanmıştı.

Düzenleme ile listede yer almayan çok sayıda AB ülkesinin ABD'den satın alabilecekleri yapay zeka çiplerinin sayısına sınırlamalar getirilmesi söz konusu olacak.

 

Kaynak:AA

Sosyal Medya Hesaplarımız

Abone Ol

Reklam

"Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?"