AB'nin sağlık ajansından, antibiyotik direnciyle mücadelenin hızlandırılması çağrısı

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa Birliği'nde (AB) antibiyotik tüketiminin 2019-2023 yıllarında arttığını bildirerek, antibiyotik kullanımının azaltılması için harekete geçme çağrısı yaptı.

Ankara

ECDC tarafından yayımlanan son raporda, bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler gibi organizmaları öldürmek veya çoğalmalarını durdurmak için kullanılan antimikrobiyal ilaçların bireylerde direnç oluşturduğu kaydedilerek bu durumun halk sağlığı için tehlike arz ettiği belirtildi.

AB ve Avrupa Ekonomik Alanı'nda (AEA) her yıl 35 binden fazla kişinin antimikrobiyal dirençli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğinin bildirildiği raporda, AB'de antibiyotik tüketiminin 2019-2023 yıllarında yüzde 1 artmasıyla 2030'a kadar antibiyotik tüketimini yüzde 20 azaltma hedefinden uzaklaşıldığı aktarıldı.

Bu şekilde devam edildiği takdirde belirlenen hedefe ulaşmanın mümkün olmayacağı uyarısında bulunulan raporda, soruna "birleşik ve acil bir yanıt" verilmesi çağrısı yapıldı.

Raporda soruna yönelik, enfeksiyonun önlenmesi ve kontrolü, antimikrobiyallerin ihtiyatlı kullanımı, yeni antimikrobiyallerin geliştirilmesi ve bunlara erişimin sağlaması olmak üzere 3 çözüm önerisi listelendi.

Kaynak:AA

Sosyal Medya Hesaplarımız

Abone Ol

Reklam

"Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?"