Hindistan'da hükümetin tüm seçimlerin aynı anda yapılması için sunduğu yasa tasarısı parlamentodan geçemedi

Hindistan'da Başbakan Narendra Modi hükümeti tarafından eyalet meclisleri ve ulusal parlamento seçimlerinin aynı anda yapılması için sunulan tartışmalı bir yasa tasarısı, parlamentonun alt kanadı olan Halk Meclisinden (Lok Sabha) geçemedi.

Yeni Delhi

Hint basınındaki haberlere göre, Hukuk ve Adalet Bakanı Arjun Ram Meghwal, eyalet meclisleri ve ulusal parlamento seçimlerinin aynı anda yapılmasına izin verilmesini öneren yasa tasarısını Halk Meclisi'ne sundu.

Tasarı lehinde 269 milletvekili oy kullanırken, 198 milletvekili ise buna karşı çıktı.

Yasa tasarısının onaylanması için gerekli üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için parlamentodan geçemedi.

Önceki iki döneminden farklı olarak Modi'nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi, parlamentonun alt kanadında çoğunluğa sahip değil ve yasaların geçmesi için Ulusal Demokratik İttifak'taki ortaklarına ve dost partilere güveniyor.

Muhaliflerden "iktidara haksız oy avantajı sağlanabilir" vurgusu

Hükümet, eş zamanlı seçimlerin daha yüksek ekonomik büyümeyle sonuçlanacağını, seçim kampanyalarını ve harcamalarını azaltacağını ve siyasetçilerin işlerine odaklanmalarına olanak sağlayacağını savunuyor.

Ancak muhalefet bir yılı aşkın süredir konuşulan girişime şiddetle karşı çıkıyor. Yasayı eleştirenler, önerilen sistemin federalizmi zayıflatacağını, Hindistan'ı bir başkanlık seçim modeline doğru kaydırma riski taşıdığını ve eyalet seçimlerinde federal düzeydeki iktidar partilerine haksız oy avantajı sağlayabileceğini vurguluyor.

Yasanın kanunlaşabilmesi için parlamentonun her iki kanadında da üçte iki çoğunlukla onaylanması gerekiyor. Uzmanlar, onaylanması halinde yeni sistemin Hindistan Anayasası'nda değişiklik yapılmasını ve tüm eyalet ve federal bölgelerin onayını gerektireceğini söylüyor.

Güney Asya'nın 1,4 milyardan fazla nüfusa sahip ülkesinde 28 eyalet ve merkezi hükümete bağlı sekiz birlik toprağı bulunuyor.

Halihazırda Hindistan genelinde farklı zamanlarda kademeli eyalet ve parlamento seçimleri yapılıyor.

 

Kaynak:AA

Sosyal Medya Hesaplarımız

Abone Ol

Reklam

"Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?"