Sokakları yeni güne hazırlıyorlar
Şehirlerin görünmeyen kahramanları belediye temizlik işçileri, sokakların temizliğini sağlamak için zorlu hava şartlarının yanı sıra ağır çöp kokuları ve tehlikeli maddelerle başa çıkmak zorunda kalıyor.
Ankara
AA'nın zorlu mesleklerin arka planında yaşananlara ilişkin hazırladığı haber dosyasının dördüncü bölümünde, yağmur, kar, sıcak hava demeden sokakları temiz tutma sorumluluğunu omuzlarında taşıyan belediye temizlik işçilerinin mesaileri ele alındı.
Gecenin geç saatlerinde başlayan ve sabahın ilk saatlerine kadar süren mesailerinde işçiler, her gün binlerce kişinin geçtiği sokakların temizliğini sağlamak için titizlikle çalışıyor.
Trafiğin ortasında hayatlarını riske atarak çalışan işçiler, dengelerini çöp kamyonunun arkasındaki demir direğe tutunarak sağlamaya çalışıyor. Sabırsız sürücülerin, sürekli kornaya basması ya da yanlarından süratle geçmesi de işçiler için ekstra tehlike oluşturuyor.
İşçiler, kimi zaman çöp poşetlerinin yırtılması ve içindeki atıkların üzerlerine dökülmesi gibi zorluklarla da karşılaşabiliyor. Çöpün içine karışan tıbbi atıklar, hem fiziksel yaralanmalara hem de sağlık risklerine yol açıyor.
"Çöpe tıbbi atık atanlar var"
Çankaya Belediyesinde 12 yıldır çöp toplayıcısı olarak çalışan Erdal Sökülmez, ekmek parasını kazanırken farklı zorluklarla mücadele etmek zorunda kalıyor.
Ankara'nın en işlek noktalarından Tunalı Hilmi Caddesi ve Esat Caddesi'nde 20.00-05.00 saatleri arasında çalıştığını anlatan Sökülmez, çöp toplamaya başlamadan önce esnafa WhatsApp'tan çöplerini çıkarmaları için mesaj attıklarını söyledi.
Bu işi yaparken kendilerini en çok zorlayan şeyin trafikteki sabırsız sürücüler olduğunu söyleyen Sökülmez, "Bazen çöp almak için indiğimizde arkamızdan gelen sabırsız sürücüler çok süratli geçebiliyor. Sürekli kornaya basıp rahatsız ediyorlar." diye konuştu.
Yaptıkları işin bir ekip işi olduğunu dile getiren Sökülmez, çöp almak için kamyondan indiklerinde güvenliklerini şoförlerinin sağladığını ifade etti.
Çöpe atılan tehlikeli maddelerin de kendileri için risk oluşturduğunu belirten Sökülmez, "Çöpe tıbbi atık atanlar var. Atılmaması gereken iğneler, ayrılması gereken tıbbi atıkları görmediğimiz zamanlar oluyor. Elimize batabiliyor. Bazı vatandaşlar çöplerini zayıf poşetlere koyuyor. Çöpü alırken dökülüyor, üstümüz başımız batıyor." dedi.
"Önce duşa girip temizleniyor sonra ailemizin yanına gidiyoruz"
Çöp toplayıcısı olarak 3 yıldır görev yapan Vedat Cansever de yazın kavurucu sıcaklarda gölge bulamadan çalışmanın, kışın ise araç hızına göre daha da artan soğuğun işlerini zorlaştırdığına dikkati çekti.
Ara sokaklarda sürücülerin kendilerine zorluk çıkardığını belirten Cansever, işinin zorluğunu şöyle anlattı:
"Bazı vatandaşlar, çöp konteynerleri boş olsa bile içine atmıyor kenarına bırakırken bazıları çöpleri o kadar ağır atıyor ki 2 kişi de olsa kaldıramıyoruz, zorlanıyoruz. Kaldırırken bazen poşet yırtılıyor, yerden topluyoruz, üstümüz başımız batıyor. Sıcaklığın çok fazla olduğu zaman o ağır çöp kokusu üzerimize sinebiliyor. Eve gittiğimizde önce duşa girip temizleniyor sonra ailemizin yanına gidiyoruz."
Kaynak:AA