Fatih Birol, "Önümüzdeki yıl çok büyük politik sürprizler olmaz ise fiyatlar açısından petrol piyasalarının rahat bir pazar olacağını düşünüyoruz." dedi.

İstanbul

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, elektrik fiyatlarının gelecekte enerji sektöründe belirleyici role sahip olacağını belirtti.

Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi'nin (IICEC) "Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek" temasıyla düzenlediği IICEC Konferansı'nda, küresel enerji sektöründeki dönüşümü değerlendirdi.

Orta Doğu'daki gerginliklere rağmen petrol fiyatlarının 70 dolar civarında seyrettiğine dikkati çeken Birol, geçmişte benzer durumlarda 3 haneli petrol fiyatlarının görüldüğünü anımsattı.

Birol, bu durumun talepteki büyümenin geçmişteki kadar güçlü olmayışından kaynaklandığını belirterek, "15 ay önce Uluslararası Enerji Ajansı olarak, '2024'te, dünya petrol talebi geçmiştekinin aksine en fazla 1 milyon varil büyüyebilir.' dedik. Bu geçmiştekilere göre son derece düşük bir rakam. Herkes şaşırdı." ifadelerini kullandı.

Elektrik fiyatlarının gelecekte enerji sektöründe belirleyici role sahip olacağını belirten Birol, şunları kaydetti:

"Benim 'American quartet'i (Amerikan dörtlüsü) dediğim, ABD, Kanada, Brezilya ve Guyana'dan çok fazla petrol üretimi geliyor. Hızlı bir şekilde petrol artıyor. Sadece bu 4 ülkeden gelen petrol artışı, bütün dünyanın toplam petrol talebindeki artıştan daha fazla. O bakımdan, tahmin ettiğimiz gibi, şu anda petrol fiyatları 70 dolar civarında. Önümüzdeki yıl çok büyük politik sürprizler olmaz ise fiyatlar açısından petrol piyasalarının rahat bir pazar olacağını düşünüyoruz."

Birol, doğal gaz fiyatlarının Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "2025 sonu itibarıyla dünyaya çok büyük oranda yeni LNG sevkiyatı olacak ve 2026-27'de devam edecek. Özellikle ABD ve Katar'dan. O kadar fazla gelecek ki, bu 2,5-3 yılda gelecek yeni LNG miktarı, 40 yılda gelen LNG miktarının hemen hemen yarısına eşit. Bu da şimdiye kadar satıcının ellerinin güçlü olduğu doğal gaz piyasalarını alıcıların ellerinin güçlü olduğu piyasalara çevirecek. Bu da doğal gaz piyasalarında fiyatları aşağı doğru baskı yapacak. Bu, Türkiye gibi, enerji ithalatının cari açıkta önemli rol oynadığı ülkeler için güzel ve önemli bir araç." diye konuştu.

"Dünya elektrik talebi enerji talebinden 6 kat fazla büyüyecek"

Petrol ve doğal gazın enerji piyasasındaki baskın rolüne dikkati çeken Birol, bu durumun uzun yıllar boyunca devam edeceğini söyledi.

Birol, elektrik kullanımında çok hızlı büyüme olduğuna işaret ederek, "Geçen 10 yıl içerisinde dünya enerji talebi büyüdü. Ama dünya elektrik talebi dünya enerji talebinden iki misli daha fazla büyüdü. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde konservatif bir bakışla da baksak dünya elektrik talebi dünya enerji talebinden 6 misli fazla büyüyecek. Elektrik kullanımı çok hızlı bir şekilde artıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Küresel enerji sektörünün geçirdiği dönüşüme ilişkin Birol, "Bu transformasyonun çevre politikalarıyla ilgisi yok ya da çok az ilgisi var. Bu, tamamıyla sanayi politikaları ve arz güvenliği politikalarından kaynaklanan bir şey. Çevre politikalarıyla bazen uyuşuyor, bazen de uyuşmuyor. İklim değişikliğine olan ilgi azalırsa bu transformasyon durur mu? Durmaz, çünkü sanayinin ilerlemesi için gelişme bu yönde." ifadelerini kullandı.

Kaynak:AA

Sosyal Medya Hesaplarımız

Abone Ol

Reklam

"Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?"